top of page
חיפוש

קשה לכםן לקבל החלטות שקשורות ללימודים ועבודה? אתםן כל כך לא לבד!

עודכן: 27 בפבר׳ 2023


המצב הזה בו אנחנו חווים קושי בתהליך קבלת החלטות שקשורות ל"קריירה" שלנו. הדגש על המילים קושי ותהליך! גם בלי מחקר, אנחנו יודעים שיכולים להיות סוגים שונים של קשיים.


  • חסר לנו ידע על קורסים או מקצועות שנראים לנו מעניינים, ואנחנו לא יודעים אפילו איך להתחיל לאסוף את הידע הזה? בום, אנחנו נתקעים.

  • אנחנו נעולות על אופציה אחת והיא לא מסתדרת? בום, אנחנו נתקעות.

  • אנחנו יכולות לעשות המון דברים, מכוני הייעוץ אמרו שאנחנו יכולות לעשות הכל, ויש לנו רק בעיה אחת קטנה שאנחנו לא יודעות איך לבחור? מה לעשות?


למזלנו הרב, נבנה ידע אקדמי לא רע על תהליכי קבלת החלטות של קריירה. חוקר ישראלי, מהמובילים בתחום בעולם, פרופ' איתמר גתי, עשה סדר ודיבר על שלושה סוגים של מכשולים:



א. חוסר מוכנות לקבלת ההחלטה


  1. חוסר מוטיבציה – כן, אני יודעת שאני צריכה להתחיל ללמוד באוניברסיטה, אבל באמת שאין לי חשק וגם לא בא לי להחליט מה.

  2. חוסר החלטיות כללי – תמיד קשה לי לקבל החלטות, אני אוהבת להשאיר את כל האופציות פתוחות והחלטות תמיד מלחיצות אותי.

  3. גישה שלילית, חוסר אמון בעצמנו וביכולת שלנו להחליט בעניין הקריירה– שני ההורים שלי כל כך הצליחו בקריירות שלהם, אין לי שום סיכוי להתקרב אליהם, אז למה בכלל להתחיל...

ב. מחסור באינפורמציה, חוסר ידע

  1. חוסר ידע לגבי התהליך הדרוש לקבלת ההחלטות על הקריירה – הגענו פתאום לצומת ואין לנו מושג מה לעשות. תואר ראשון אחרי צבא למשל – הרי שום דבר ממה שלמדנו בתיכון או בשירות הצבאי לא באמת מכין אותנו לקראת בחירה בתואר ראשון כזה או אחר.

  2. חוסר ידע לגבי עצמנו – מה חשוב לנו, במה אנחנו טובים, ממה כדאי לנו להימנע. למשל עד כמה חשוב לנו להרוויח הרבה כסף ותוך כמה זמן? עד כמה קריטי לנו להיות באינטראקציות עם אנשים אחרים?

  3. חוסר ידע לגבי האופציות העומדות בפנינו – יש מקצועות חדשים שאין תואר שמכין לקראתם כמו ניהול מוצר Product Management , או DevOps. איך נגיע אליהם? אני יודעת שהיום כבר לא צריך להתחייב רק לעבודה או עיסוק אחד, אני רוצה להיות סלאשרית. אבל מקומות העבודה שאני מכירה מציעים לי רק דברים שלא מאפשרים לי את החופש שאני רוצה.

  4. חוסר ידע לגבי השגת הידע החסר – יש המון קורסים שכולם נשמעים אותו הדבר, מה הקריטריונים שיעזרו לנו לדעת במי מהם לבחור? עם איזה אנשים כדאי לדבר כדי להכיר טוב יותר את התואר המסוים או המקצוע לקראתו נרצה ללמוד. וגם אם אנחנו מכירים את הכוכבים בתחום, מה הסיכוי בכלל להגיע אליהם?

ג. אינפורמציה לא קוהרנטית

  1. אינפורמציה שאינה מהימנה – אני מתלבטת בין עבודה בשתי חברות. מכירה מישהו שעובד באחת מהן ומספר שהיא מצוינת, אבל הוא קרוב משפחה של המנכ"לית. ואני לא מכירה אנשים אחרים שעובדים שם. לסמוך על מה שהוא אומר או לא?

  2. קונפליקטים פנימיים – אני מאוד רוצה להיות רופאה, זה החלום שלי מאז ומתמיד. אבל אני לא רוצה להתחייב ללימודים של עשר שנים, מה עושים?

  3. קונפליקטים חיצוניים – עבודה מצוינת בחו"ל שדורשת הרבה נסיעות שלא מתאימות לי בשלב הזה בחיים, מול עבודה פחות טובה בארץ. מה עושים?


בטח הזדהיתם עם יותר מקושי אחד, ואולי שווה לקחת את הזמן ולבדוק איפה אתן באמת מתקשות ומה מונע מכן לקבל את ההחלטה שאיתה אתן נעולות.

יכולים גם לבדוק את עצמכם באתר שקשור לאוניברסיטה העברית ולהמשיך בהתאם להמלצות שהם נותנים:


ממליצה לחשוב טוב על התשובות שאתם נותנים כי זו הזדמנות להבין טוב יותר מה קורה.

 
 
 

Commentaires


bottom of page